Laser en IPL haar verwijdering

Populaire en constant evoluerende behandelingen

Haar verwijdering  d.m.v. laser en IPL zijn populaire en constant evoluerende behandelingen. Haar verwijdering ook wel bekend als epilatie is het bewust verwijderen van lichaamshaar.

Verwijderen van haar wordt al sinds mensenheugenis toegepast in zowat alle culturen, voor seksueel, medisch, cultureel en religieuze redenen.

Methoden om haar te verwijderen die voor komen in verschillende regio’s en verleden zijn o.a. plukken, bleken, scheren, waxen, draad methode, chemisch en elektrolyse. Deze methodes worden nu gezien als verre van ideaal, mede door het korte termijneffect.

Hierdoor is er een grote vraag gekomen naar langdurige haar verwijdering oplossingen.  Licht en laser haar verwijdering, selectieve fotothermolyse, zijn goede voorbeelden van de op dit moment snelst groeiende cosmetische behandelingen op het gebied van haar verwijdering.

Relatief weinig mensen hebben haar verwijdering nodig voor medische redenen; zoals hiristuisme, hypertrichosis, acne cheloidas nucae en pseudofolliculitus barbae. De meesten mensen ondergaan de behandeling ”puur” voor cosmetische redenen, voornamelijk voor haarverwijdering in het gezicht, oksels, genitale zone en benen. Voor mannen, gelden de rug, schouders, gezicht en armen als meest behandelde gebieden.

Als patiënten/klanten een medische aandoening hebben, zijn zij vaak zeer gemotiveerd om een lang en pijnvolle behandeling te ondergaan. Wanneer het een cosmetische behandeling betreft dan zijn factoren hoeveelheid ‘pijn’ en het aantal behandelingen, belangrijke factoren voor de keuze van het apparaat en de behandelmethode.

In het algemeen zijn de oksels en de genitale zone de meest voorkomende behandelingen. Haar verwijdering in de genitale zone kan zeer gevoelig zijn met wax en andere traditionele behandelingen. Daarom wordt er vaak gekozen voor een methode waar gewerkt wordt met een laser of IPL techniek.

 

Laser en IPL: hoe werken ze?

Selectieve fotothermolyse is het basisconcept voor haar verwijdering en werd voor het eerst in 1996 toegepast en in 1997 heeft de FDA (FDA is het onderdeel van de Amerikaanse overheid dat de kwaliteit van medische toepassingen in brede zin controleert) deze techniek goedgekeurd.

Het doel van de behandeling apparatuur is het beschadigen van de basale stamcellen in het haarzakje door te richten op een specifiek chromofoor. Waardoor het haarzakje niet meer functioneert. 

Huid, haar en fototype bepalen de behandeling. Korte golflengtes worden meer geabsorbeerd door melanine. Dus voor hogere fototypes is het risico van verbranden en andere onplezierige bijeffecten aanwezig als men behandeld met een laser en of IPL-filter met een lagere golflengte. Voor deze huidtypes is de keuze voor een diode laser aan te bevelen. Met IPL kunnen we ook veilig werken door met lagere energie, langere puls en specifiek filter te werken. De lagere huidtypes zijn goed en veilig te behandelen met resultaten van ontharing in een percentage tussen de 60 en 95%.

IPL & LASER

Veilig en effectief!

Laser
Het basisprincipe van laser is om met een bepaalde golflengte van licht en puls duur een optimaal effect te creëren op het doelweefsel (haar) met minimale bijeffecten op het omringende weefsel (huid). Melanine is het chromofoor waar op wordt gewerkt. Het licht wordt door de haar schacht in de follikel geleid en omgezet in warmte waardoor de basale stamcellen beschadigd raken en de haar groei stopt.

IPL
Ook IPL werkt met een golflengte van licht welke gegenereerd wordt door een xenonlamp.

Met het bepalen van een specifiek filter kan er gericht worden op de juiste chromofoor. Hierdoor kunnen er ook met IPL behoorlijke ontharing resultaten worden geboekt. Hierbij is het van belang dat de IPL-apparatuur een voldoende hoog aantal joules kan genereren.

Het aantal behandelingen met een ontharingslaser versus IPL verschilt. Waar over het algemeen met de laser het gewenste resultaat met 6-8 behandelingen behaald wordt (afhankelijk van huidtype, dikte haar, melanine) zal er met IPL gerekend moeten worden met 8 – 12 behandelingen.

 

 

Bekijk de behandeling

Voorbereiding voor de behandeling:

6 weken voor de behandeling dienen alle andere epilatie technieken gestopt te worden. Anders zal dit van invloed zijn op de resultaten van de behandeling met de laser of IPL. Haar dient 2 tot 3 dagen voor de behandeling door de klant zelf te worden geschoren of op de dag zelf door de behandelaar. Dit laatste i.v.m. het feit dat sommige behandelaars de structuur van het haar goed willen kunnen zien om de juiste instellingen te kunnen maken op de laser of IPL machine. Belangrijk om te weten is dat werken op langer haar kan resulteren in verbranding.

Selectie van de parameters

De energie (j/cm2) bepaalt de temperatuur die wordt bereikt in de follikel. Het is van belang om te weten hoe de verschillende huidtypes zullen reageren op licht. De behandelaar moet met een zo hoog mogelijke output willen werken zonder bijeffecten, omdat bekend is dat een hogere energie input samengaat met een hoger en beter resultaat van haarverwijdering. Over het algemeen geldt donker haar = minder energie, lichter haar = meer energie. Voor laser geldt daarbij de Thermal Damage Time (TDT), dit houdt in dat de melanine en de stamcellen niet corresponderen, daardoor wordt gewerkt met een langere puls duur, langer dan wanneer het chromofoor en het doel identiek zijn. Uitdagingen voor behandelaars zijn, hogere huidtypes met dun haar met weinig pigment. Het haar moet veel energie krijgen en de huid juist niet.

Tijdens de behandeling met een laser/IPL wordt er altijd gewerkt met een huidkoelingssysteem. Personen met meer melanine in de epidermis kunnen extra gekoeld worden d.m.v. koude lucht, icepacks of gekoelde gel.

 

Resultaat​

Een vermindering van 10% tot 30% van het haar tijdens iedere sessie met laser of IPL. De behandeling wordt per 6 weken gedaan. Er worden momenteel onderzoeken gedaan naar behandelingen die 2-wekelijks plaatsvinden. Roodheid en oedeemvorming zijn bij effecten die snel verdwijnen. Belangrijk is dat de klant na een behandeling de zon voor enkele dagen mijdt en een SPF 30/ 50 gebruikt.

Conclusie

Laser en IPL haar verwijdering zijn effectieve en populaire behandeltechnieken die continu evolueren. Volgens de laatste studies zijn laser en IPL over het algemeen veilig en effectief.